Vés al contingut

. . . .

Secrets Soterrats

Prats, clau per entendre els rituals de la prehistòria andorrana

09 juliol, 2025

Un dels aspectes més singulars va ser la identificació de presència de cervesa i d’estramoni (Datura stramonium), una planta amb conegudes propietats psicoactives que s’hauria utilitzat en contextos rituals.

 

El Comú de Canillo, mitjançant la conselleria de Cultura i Tradicions, ha organitzat avui a la tarda, a l’església de Sant Miquel de Prats, la conferència “Secrets soterrats: la fossa votiva de Prats, un testimoni singular del culte prehistòric a Andorra”, a càrrec de la doctora Cristina Yáñez, professora de la Universitat d’Andorra.

 

Durant la sessió, Yáñez ha exposat els resultats de la recerca arqueològica iniciada l’any 2000, quan es va localitzar fortuïtament un petit jaciment a Prats. Les excavacions, dirigides pel Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra sota la seva responsabilitat, van documentar una fossa segellada amb ceràmiques datades entre el Bronze antic i el mitjà.

 

Els resultats d’aquesta recerca van donar lloc a una exposició, un segell commemoratiu i un article científic publicat a la Revista de Ponent de la Universitat de Lleida. Tot i que inicialment es va considerar la hipòtesi que es tractava d’un aixovar funerari, l’absència de restes òssies va portar a descartarla. En canvi, les anàlisis de residus ceràmics, carbons i pòl·lens van apuntar cap a una funció clarament votiva.

 

Un dels aspectes més singulars va ser la identificació de presència de cervesa i d’estramoni (Datura stramonium), una planta amb conegudes propietats psicoactives que s’hauria utilitzat en contextos rituals.

 

Ara, un quart de segle després, les professores Cristina Yáñez i Núria Boix, de l’Observatori Interdisciplinari d’Història, Ciència Política, Relacions Internacionals i Unió Europea de la Universitat d’Andorra, treballen en una revisió de l’article original per aprofundir en els usos farmacològics antics i contemporanis d’aquesta planta.

 

Amb aquesta conferència, el Comú de Canillo “reafirma el seu compromís amb la divulgació del patrimoni històric i cultural d’Andorra, tot posant en valor un dels testimonis més rellevants del passat prehistòric del país”, segons ha manifestat el Cònsol Major, Jordi Alcobé.