El Comú
E-administració/Tràmits
Notícies
Què pots fer
     

TELÈFONS D'INTERÉS

SERVEI URGENT MÈDIC (SUM):

116

BOMBERS:

(+376) 890 900 / 118

POLICIA:

(+376) 872 000 / 110

EQUIP D'ATENCIÓ INTEGRAL A LA DONA:

181

HOSPITAL NTRA. SENYORA DE MERITXELL:

(+376) 871 000

Pagament
de rebuts
i sancions o Descàrrec
15
SEPTEMBRE
2021
Comú de Canillo

EL PALAU DE GEL MILLORA ELS INGRESSOS D'ABANS DE LA PANDÈMIA DURANT L'AGOST

El Palau de Gel tanca el 2020 amb unes pèrdues de prop de 680.000 euros, un 12% més que el 2019 (605.000€ de pèrdues). Aquest resultat s’atribueix a la reducció important dels ingressos (-46% respecte al 2019) a causa del tancament del Palau de Gel durant el primer confinament, i a les importants restriccions sanitàries a partir de mitjans del mes d’octubre passat a causa de la segona i la tercera onada de la pandèmia. No obstant això, l’esforç fet pel Palau de Gel en termes de contenció de la despesa d’explotació (-12%) i la reducció de les despeses d’amortització del 82% gràcies a la renovació del contracte de lloguer del Palau pels pròxims 25 anys, han permès frenar el creixement de les pèrdues en l’any més difícil des de l’obertura del Palau fa 35 anys.

Cal destacar la voluntat del Palau de Gel de mantenir les seves instal·lacions obertes pels seus abonats i ciutadans del país durant tota la tardor i hivern malgrat la gairebé nul·la afluència de turistes, fet que no ha permès una reducció encara més significativa de les despeses d’explotació.

Les reduccions més significatives de despeses han estat les relatives a les partides de subministrament de calefacció i electricitat amb un estalvi de gairebé 100.000 €, i en partides de manteniment, compres, publicitat, personal temporer i serveis de neteja per la disminució d’activitat a causa del tancament del Palau durant el primer confinament, i a la reducció dràstica de l’afluència a partir de la tardor passada.

Pel que fa als ingressos, totes les instal·lacions han patit una forta davallada dels seus ingressos, tot i que la reducció dels ingressos de la pista de gel (-38%) ha estat inferior que per la resta d’instal·lacions amb percentatges de reducció superiors al 45%.

Situació dels comptes a 31 d’agost del 2021

En el tancament del mes d’agost, els ingressos i les despeses del Palau liquidats estant en línia amb els imports pressupostats a principis d’any. Cal destacar que malgrat les dificultats a principis del 2021 d’establir una previsió fiable dels ingressos a causa de les incerteses lligades a la pandèmia sobre el comportament del sector turístic el 2021, els ingressos liquidats a finals d’agost estant un 2,6% per sobre dels pressupostats. La despesa liquidada en el mateix període està per sota de la pressupostada en un 4%, i com a conseqüència, el resultat dels primers vuit mesos de l’any són unes pèrdues un 10% per sota de les pressupostades a principis d’any.

No obstant això, el comportament dels ingressos ha estat molt irregular al llarg del 2021. En el primer semestre, la facturació del Palau si bé ha estat per sobre de la del 2020 (+6,6%), encara ha estat molt per sota de la del 2019 (-40%). En canvi, a partir del juliol es detecta un inici de la recuperació amb una facturació superior a la del juliol 2020 d’un 69% i només inferior en un 11% a la del 2019. Els ingressos de l’agost es poden qualificar de molt bons, superen en un 70% els de l’any passat i en un 25% els de fa dos anys. 

Execució de comptes del segon trimestre del 2021

La corporació comunal tanca el segon trimestre del 2021 amb un superàvit pressupostari de 3.791.981 euros, havent autoritzat un 79,9% de despeses de funcionament així com inversions per un 32,8% del total pressupostat. Els ingressos han estat de 6.996.478 € i les despeses de 3.204.497 €.

Pel que fa a la previsió d’ingressos, tot indica que es mantindrà la línia prevista en el pressupost 2021, ja que el segon trimestre s’ha liquidat el 50,4% de la previsió del pressupost inicial, per tant, la corporació podrà du a terme, si es manté aquest ritme d’ingressos els pròxims mesos, tots els projectes previstos en el pressupost inicial.

L’impost de construcció és la partida que destaca en la seva evolució, essent ja  liquidada a la data de tancament del segon trimestre pràcticament el 100% del total pressupostat per tot l’any.

Les despeses de personal liquidades són del 41,37% i el consum de béns corrents és del 36,27%. El Comú, conscient de la situació econòmica prevista pel 2021, continua en la línia de contenció de les despeses de funcionament, oferint els serveis necessaris a la població, havent compromès ja la totalitat de despesa quant al transport a la demanda (L’Uclic), l’aparcament al poble de Prats, l’aparcament i parada de bus a la cascada de Moles i la nova pavimentació del pàrquing descobert de Soldeu. A més, l’administració comunal manté les ajudes Covid al comerç de la parròquia així com incentivant i facilitant els fraccionaments i ajornaments de taxes i tributs. Així mateix, la corporació continua atorgant les subvencions al transport públic de la línia nacional.

En el primer trimestre bona part dels pagaments han estat de reconduïts dels anys anteriors. Pagaments de la passarel·la tibetana, l’aparcament de Ransol, la reforma de l’edifici del telecabina, la primera fase de l’embelliment del nucli antic de Soldeu, el punt de recollida selectiva de Prats, les millores a la xarxa d’aigües residuals són alguns dels exemples amb un import total liquidat de romanents de 3.541.027 euros.

Modificació ordinació preus públics                                          

El Comú ha aprovat una modificació de l’ordinació de preus públics del Departament de Dinamització Turística i Cultural. En aquest sentit, s’han fixat els preus de les entrades generals i marxandatge del Museu de la Moto i de l’Espai Galobardes que s’inaugurarà pròximament. Així, l’entrada general és de 5 euros, mentre que el paquet d’entrada al Museu de la Moto i Espai Galobardes és de 7 €. Per als usuaris del Carnet Jove, persones amb necessitats especials i la Carta Magna el preu és de 2,5 euros, el mateix que per als grups (a partir de 10 persones). S’estableix la gratuïtat per als infants menors de 10 anys, i per al Dia internacional de la moto i les Jornades Europees del Patrimoni. A més, els equipaments culturals s'afegeixen a les entrades amb passaport dels Museus Nacionals. 

D'altra banda, també s’han aprovat els preus públics dels aparcaments comunals verticals, creant nous abonaments de 7 i 15 dies, tant per a turismes com també per a autobusos i autocaravanes, orientat també als turistes i visitants. Es manté la primera hora gratuïta, i de la 2a a la 12a hora, el preu per fraccio? de cada 15 minuts és de 0,25 euros. 

 


Comú de Canillo Arxiu font

XARXES SOCIALScomucanillo@canillo.ad

Denúncia/Queixa.

Política de privacitat

Política de cookies

Condicions d'ús

Comú de Canillo. Tots els drets reservats © 2024